deuXcel

IMG_6392

deuXcel Logo scherm RGB-DEF

2008-2020

Muziek is voor iedereen. deuXcel maakt (cello)muziek toegankelijk, ook voor mensen die bijna nooit een concertzaal of theater bezoeken. deuXcel ontwikkelt nieuwe en grensverleggende concertvormen. Het liefst in kleinschalige, toegankelijke projecten waarin weinig afstand is tussen publiek en muzikant.

deuXcel bestaat uit de cellistes Marieke van der Heyden en Tjakina Oosting. Zij delen een passie voor hun instrument en een gedrevenheid om de muziek daar te brengen waar hij thuishoort: bij de mensen.Door de flexibele opzet van de projecten en acts speelt deuXcel op uiteenlopende locaties, zowel binnen als buiten, waaronder festivals, scholen, theaters en ziekenhuizen.

deuXcel presenteert: PLOINK!

‘Spectacle Musicale’

Muziekvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar en hun familie
Voor groepen 1 t/m 4 van het basisonderwijs.

Twee bosnimfen wonen op een verborgen plek in het bos. PLOINK!, een magische bol met bijzondere geluiden, beschermt hen tegen Herrie. De nimfen vieren feest, maken muziek en stoeien met klanken. Ze kibbelen, maken grapjes en spelen met PLOINK!
PLOINK! heeft speciale krachten waar Herrie niet tegen opgewassen is. Totdat het spel uit de hand loopt en PLOINK! zijn kracht verliest…

PLOINK! is een muziekvoorstelling zonder tekst voor twee celli, een wii-mote en gitaarpedalen. De nieuw geschreven muziek is geïnspireerd op ‘Le Boeuf sur le Toit’ van Darius Milhaud. De cello’s vertellen, praten en verklanken het verhaal. Je ziet dingen niet, maar je hoort ze wel. Dat kan heel spannend voelen. Of je wordt er heel blij van.

deuXcel laat kinderen tijdens de voorstelling actief muziek beleven met ritmisch zingen en dansen. Om de ervaring van de voorstelling intenser te maken, heeft deuXcel een workshop ontwikkeld die vooraf aan de voorstelling gegeven kan worden.
Deze is additief te boeken.

Door de kleine opzet met twee cellistes, één geluidstechnicus en eigen apparatuur is de voorstelling op allerlei locaties en flexibel te programmeren. In theaters, op scholen, festivals, binnen of buiten.

deuXcel heeft PLOINK gespeeld o.a. op Cello Biënnale Amsterdam, 2 Turven Festival Almere, Festival Classique Den Haag, Cello Festival Zutphen, int. Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, Cello Festival Dordrecht en op vele scholen en theaters.

trailer PLOINK! http://youtube.com//watch?v=BmdUIjblT6Y

IMG_0179-1        PLOINK! deuXcel 2        PLOINK! deuXcel 3 DSC_0981     DSC_1007

Workshop

groep 1 t/m 6

Muziek, bewegen, fantasie: het startpunt voor de muzikale vorming van je kind!

Quatremains - © Stephanie Driessen 17

Een kinderworkshop van deuXcel is meedoen, luisteren en beleven. Door samenspel, muzikale spelletjes en beweging maken kinderen kennis met muzikale basisvaardigheden, melodie, ritme en het instrument de cello.

We leren het PLOINK!-lied spelenderwijs met ritmes en bewegingen. We verzamelen bosgeluiden en gebruiken deze voor een dirigentenspel. Het instrument cello wordt uitgelicht aan de hand van een swingende ‘CelloRap’.

Daarnaast zijn luistermomenten ingebouwd met de act ‘Quatremains’, waarin Marieke en Tjakina samen op één cello spelen. En natuurlijk trekken we voor dit hooggeëerd publiek onze mooiste  kostuums aan!

De workshop kan op uiteenlopende locaties zoals het eigen klaslokaal of een speellokaal, gegeven worden. De kinderen hebben geen voorkennis nodig. In overleg kan deuXcel in de workshop de nadruk leggen op meer of minder educatieve en concertante elementen.

De workshop is ook zeer geschikt voor het speciaal onderwijs.

trailer Workshop (je ziet groep 1-2 basisonderwijs)

http://www.youtube.com/watch?v=t1LbQ2H6VFU